Калофер - Градовете на България

Калофер - Градовете на България 

Калофер е уникален планински град, белязан с архитектурата на Възраждането, забележителния мемориален комплекс, посветен на националния герой Христо Ботев и с прекрасната природа. Той е един от малкото български градове с многобройни действащи църкви, манастири и параклиси. Това е град със запазени традиции и неповторим местен дух, ясно изразени по време на уникалните празници през цялата година. Калофер е атрактивен и със съхранените занаяти, един от които - плетенето на Калоферска дантела, е достигнал до наши дни, благодарение на активните дантелиерки, творящи изящното изкуство и сега.

Музейният комплекс на Калофер се намира в Ботевата градска градина и обхваща: Мемориалната къща-музей, изложбената зала,

паметника на Христо Ботев,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

и паметника на Иванка Ботева – майката на поета..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Калофер има три музея, които са посветени на националната и местна история. Музеят на Христо Ботев Музеят на Христо Ботев е единият от които може да се научи много за революционната история на България и дава възможност за посещение на родната къща на поета и революционер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мемориалната къща-музей представя автентичната обстановка, в която е отраснал Ботев. В изложбената зала се съхраняват лични принадлежности, документи, публикации, предмети на изкуството и други материали, свързани с живота и творчеството на Христо Ботев, неговото семейство и сподвижници.

Даскал Ботевото училище

 

 

 

 

 

 

 

 

Едно от най-първите и важни училища за България през Възраждането е Даскал Ботевото училище. В него се разказва както за Ботевия баща – Даскал Ботьо Петков, така и за историята и методите на образование през тази епоха. Тук, благодарение на възстановките, посетителите могат да се върнат назад във времето, потапяйки се в атмосферата на класните стаи, разказите за взаимоспомагателния метод на учене, писането на пясък или с кремък или докосвайки се до интересните пособия, използвани от някогашните даскали.

Третият и най - нов музей в града е Калоферска къща на историята  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

своеобразен етнографски и културен център на града, представящ неговото живо наследство- тъкачеството и традиционните местни черги, традиционни облекла и фестивални костюми, музикални инструменти и възстановка на типична гостна стая.

 

Църкви и манастири 

В Калофер и в региона около него има няколко забележителни източно- православни църкви, манастири и параклиси. Мъжкият и Женският калоферски манастири са най-значимите от тях.

Женския манастир се намира на около 5-10 минути пеша от центъра на града и е заобиколен от прекрасен двор.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мъжкият манастир се намира на около 15-20 минути с кола или на около 1 час ходене пеш от центъра на града и е разположен в живописна долина на брега на Бяла река, заобиколен от прекрасни планини. Тук можете да се наслаждавате на красивите стенописи на църквата или да участвате в някой от ритуалите или църковните служби.

 

« назад към статиите