Старите столици на България – Плиска и Велики Преслав

Старите столици на България – Плиска и Велики Преслав 

     Когато основателят на България, Хан Аспарух  преминал Дунав, бил толкова изумен от гъстите гори, зелените поля и бистрите реки, че тържествено възкликнал „Тук ще бъде България”. След голямата битка с византийската армия в местността Онгъл през 681 г. българите извоювали правото си да се заселят по тези места и да основат държава заедно със славяните. Така е построена първата столица на България, Плиска. Развалините  в Плиска са сред най-впечатляващите паметници на средновековната архитектура. Градът е бил снабден с канализация и отоплителна система. Могат да видят частична реконструкция на крепостните стени, дебели 2.5 м. Във всеки ъгъл е имало трапецовидна отбранителна кула. Тук се намира Големият дворец, построен от хан Омуртаг. Това е най добре запазената сграда в комплекса. В този дворец са се посрещали важните гости и са били вземани съдбовните за държавата решения. В центъра на двореца се намира тронната зала. Малкият дворец е бил личната резиденция на българските ханове и най - представителната сграда. 

 

 

  В старата столица Плиска през 865 г. княз Борис приема християнството и го налага като официална религия. На 1.5 км от вътрешния град се намира Голямата Базилика. Тя е трикорабна, най голямата на Балканския полуостров и е сред най-величествените архитектурни творби от втората половина на ІХ в. Тук е духовният комплекс, в който княз Борис приема монашеството и отстъпва престола на големия си син Владимир – Расате. Той от своя страна се опитва да върне езичеството, заради което е жестоко наказан от баща си с ослепяване и на чело на държавата застава брат му - цар Симеон. Царуването на Симеон остава в историята като „Златният Век”. Днес Плиска е малко селце в България и само останките на древния град напомнят за отминалото му величие. Но въпреки това, всеки трябва да посети старата столица Плиска, за да почувства славното минало на България. 

 

В град Преслав се намират останките от втората столица на България – Велики Преслав.Княз Борис полага основите на града, а неговият наследник цар Симеон Велики го прави столица през 893 – 894 г.  Създателите на града си поставят за цел той да надмине славата на Константинопол. Най - забележителната сграда от Стария Преслав е Златната (Кръглата) църква построена през 908 г. Централната постройка има 12 ниши и 12 колони от бял мрамор. Целят район е обявен за историко – археологически резерват. На територията му функционира богат археологически музей, създаден в началото на миналия век. 

  

В новия град се намират Етнографската къща, която детайлно показва българските бит и обичаи в миналото, както и църквата „Св. Св. Петър и Павел”, която е обявена за паметник на културата.

Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус!
« назад към статиите