Пирин - планините на България

Пирин - планините на  България 

В България има една планина, която има най-ярко изразен алпийски релеф. Това е  Пирин. Много хора казват, че тя е най-красивата планина. В България тя е втора по височина след Рила, а на Балканския полуостров е трета - след най-високия връх на Олимп, Гърция - връх Митика,който е висок 2917 м. За Пирин може да се разказва много. Пирин се намира в Югозападна България и заедно с Рила и Родопи образуват Рило-Родопския масив. Тази величествена планина има издължена форма и е разположена в посока северозапад-югоизток. Оградена е от реките Струма и Места. Наистина е много красива!

 

 

През вековете планината е била позната под различни имена: тракийското име е Орбелус (Орбел), означаващо "снежна планина”. Старославянското име е Юденица и идва от юди - самодиви, които в народните представи са обитавали планината. По-новото име е славянското -  Перун, свързано с бог Перун, който според славянската митология е живял на връх Вихрен.Той  хвърлял своя огън под формата на гръмотевици. Турското име е Бериде, означаващо "разперен”. Според последните проучвания, името Пирин произхожда от хетската дума "перунаш” - скала, и тракийското име Перинтус или Пиринтос.

 

 

В дебрите на Пирин планина има едно дърво, което кара всеки, който го е видял, да затаи дъх. Това е Байкушевата мура. Възрастта й се определя на повече от 1300 години и е едно от най-старите дървета в България. Най-добре е да се види това, за което е трудно да се разкаже. 

 

« назад към статиите