2 юни - ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

2 юни - ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България 

2 юни е денят, в който почитаме Христо Ботев и всички загинали, знайни и незнайни воини, за независимостта и свободата на нашата България.

Поклон пред теб, велики български син и герой! Ти оставаш в нашите сърца, защото истинските герои никога не умират! Ние помним твоето дело и сме готови да поемем по твоя път, защото ти си светъл пример в нашата история, който следваме и чието име ще браним!
Христо Ботев е роден на 6 януари в знаменитата за Европа 1848 г. През Май 1876 г. Ботев започва организиране на чета и става нейн войвода. От Гюргево се качва на кораба "Радецки" и на 17 май принуждава неговия капитан да спре на брега до Козлодуй. От там четата, водена от него, тръгва към Околчица. Говорят, че са извървяли целия път до там без хляб и вода. Влизат в неравен бой и на 2 юни куршум пронизва воеводата Ботев в челото.  И2 юни ще е денят, в който ние, българите ще почитаме в мълчание и гордост героите. Паметникът на Христо Ботев във Враца е построен приблизително на същото място, на което вечерта на 2 юни 1876 година е стояланабучена на кол главата му, заедно с главите на пленените негови четници. 
 Невероятно е  словото му  "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." 

« назад към статиите