Ден на победата - Ден на Европа

Ден на победата - Ден на Европа 

На 9 май 1945 год. е подписана капитулацията на Германия. Завършва Втората световна война. В нея участват 61 държави и е засегнато пряко почти 80 % от населението на Земята. На териториите на 40 държави се водят военни действия. Почти 57 милиона души загиват. Черно-оранжевата георгиевската лента се появява като символ на празника през 2005 год. в Русия, и представлява реплика на Георгиевския орден, учреден през 18 в. Постепенно към акцията "Георгиевска лента" се присъединяват в Израел, САЩ, Канада, в много градове на Европа.

Почит и благодарност към ветeраните от Втората световна война и към загиналите за освобождението на Европа и света!

Парад на победата, Москва, 2016

 

 

 

 

    

  Наред със синьото знаме, химна и еврото  Девети май е един от символите и на Европейския съюз. На тази дата през 1950 г. е направена първата стъпка към инициатива за обединяване на усилията на европейски страни за сътрудничество, довела до създаването впоследствие на Европейския съюз. През 1985 г. в Милано по време на Срещата на върха се обявява 9 май за Ден на Европа.

Датата 9 май не е избрана случайно за празнуване на Деня на Европа. Това е датата на "второто раждане" на Европа, която благодарение победата на Съветската армия в съюз с армиите на антихитлерстката коалиция се е спасила от смъртната опасност от хитлеро-фашистката чума през Втората световна война. 9 май е ден, тясно свързан с мира. В Русия 9 май се отбелязва като "Ден на Победата", в който се прекланят пред паметта и отдават благодарност на всички, паднали в боевете и проляли кръвта си за тази величава победа. 27 милиона загинали - това е населението на повече от три страни като България!  На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

     

« назад към статиите