Панагюрище отбеляза годишнина от Априлското въстание

Панагюрище отбеляза годишнина от Априлското въстание 

   Панагюрище отбеляза  годишнина от Априлското въстание

  В Панагюрище с поредица от тържества днес, 1-ви май 2011, започна отбелязването на 135-тата годишнина от Априлското въстание.

    Литийно шествие, съпровождано от Светините на Панагюрище от април 1876-та, тръгна от Историческия музей. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Света литургия и панихида за загиналите в Априлското въстание в панагюрския храм „Въведение Богородично". По -късно в подножието на Манево бърдо беше представен спектакълът – възстановка „Мъжество и саможертва" с актьори-самодейци.

    Панагюрище играе централна роля в един от най-светлите и величави моменти в историята на България – Априлското въстание от 1876 г. – връхна точка на национално-освободителното движение на българския народ. На 8 км западно от Панагюрище се намира местността Оборище, където на 13 април 1876 година заседава Първото българско Велико народно събрание. Там се събират делегатите на народа, дошли да изразят неговата непоколебима воля за борба, да повторят клетвените слова: Свобода или смърт!

    Десет дни се радват панагюрци на свободата, а след това с оръжие в ръка я отбраняват и доказват, че са достойни за нея.

« назад към статиите